Többváltozós függvényeknek iránymenti deriváltjának meghatározása

Többváltozós függvények - iránymenti derivált

A feladatok megoldásához szükséges elméleti tudnivalók

Egy többváltozós függvény adott pontbeli és adott vektor által meghatározott irányú iránymenti deriváltjának kiszámításához első lépésben elő kell állítanunk függvényünknek az adott pontbeli gradiensét. A gradiensvektort az eslőrendű parciális deriváltfüggvényeknek az adott pontbeli helyettesítési értékeként kapjuk. Ezt követően normálnunk kell a feladatban megadott vektor, amely a deriválás irányát határozza meg. A normáláshoz a vektor minden komponensét osztjuk a vektor hosszával, így az eredeti vektorral azonos irányú egységvektort kapunk. Ezt az egységvektort a korábban kiszámított gradiensvektorral skalárisan szorozva előáll az a szám, ami a függvényünk adott pontban vett adott irányú iránymenti deriváltjának nevezünk.

A témakör oktatóvideóinak megtekintéséhez az oldalra való regisztráció szükséges!

Mintafeladat:
Határozza meg az \(f\left( {x;y} \right) = \sin x + \cos y\) függvény \(\underline v = \left( { - 1;0} \right)\) irányú iránymenti deriváltját a \(P\left( {0;0} \right)\) pontban!

Gyakorló feladat:
Határozza meg az \(f\left( {x;y} \right) = {x^5} + {y^2} - 4xy + 5\) függvény \(P\left( { - 1;2} \right)\) pontbeli \(\underline v = \left( {3;4} \right)\) irányú iránymenti deriváltját!

A feladatokhoz való visszatéréshez kattints ide, vagy nyomd le az Esc billentyűt!

Double click to edit
A weboldal a könnyebb használhatóság érdekében cookie-kat használ!
 
 
Az oldal üzemelteője
Név: Bökényi Gergely ev.
Email: kapcsolat[kukac]analizisoktatas.hu
Cím: Vác 2600 Kandó Kálmán u. 2
Telefonszám: 06-20-919-9235
Adószám: 66745334133
Fizetési partner
© Bökényi Gergely ev. 2017-2018 Minden jog fenntartva