Területszámítás integrálással

Határozott integrál használata területszámításra

A feladatok megoldásához szükséges elméleti tudnivalók

Az határozott integrál geometriai jelentése a függvény görbéje és az \(x\) tengely által közbezárt előjeles terület, amit szokás néha kicsit pontatlanul a függvény görbéje alatti területként is emlegetni. Mivel az integrál előjeles területet ad vissza, így érdemes az integrált több tartományra bontani oly módon, hogy az egyes intervallumokon (amik integrációs intervallumként kerülnek felhasználásra) a függvény végig az \(x\) tengely alatt, illetve felette helyezkedjen el, és ahol a függvény az \(x\) tengely alatt van, ott vagy az integrációs határokat megfordítani, vagy az ezen intervallunra vett integrált negatív előjjel ellátni.

A témakör oktatóvideóinak megtekintéséhez az oldalra való előfizetés szükséges!

Mintafeladat:
Számítsa ki az \(f\left( x \right) = {x^2}\quad x \in \left[ {0;3} \right]\) függvény görbéje alatti terület mérőszámát

Mintafeladat:
Számítsa ki az \(f\left( x \right) = {x^3}\) függvény görbéje, az \(x\) tengely, és az \(x = 2\), \(x = - 2\) egyenesek által közbezárt terület mérőszámát!

Mintafeladat:
Határozzuk meg az \(f\left( x \right) = \frac{{{x^2}}}{4} - x + 2\) és a \(g\left( x \right) = - \frac{{{x^2}}}{2} + 2x + 2\quad x \in \mathbb{R}\) függvények gráfjai által határolt terület nagyságát!

Gyakorló feladat:
Határozza meg annak a területnek a nagyságát, melyet az \(y\) tengely, az \(f\left( x \right) = \sqrt x \quad x \in {\mathbb{R}^ + }\) függvény görbéje, valamint ennek az \(x = 4\) abcisszájú pontjához húzott érintője bezár!

Gyakorló feladat:
Az integrál geometriai jelentése alapján határozza meg a következő integrál értékét:
\[\int\limits_{ - 2}^{2,5} {\left[ x \right]dx} \]
, ahol \(\left[ x \right]\) az \(x\) egész részét jelenti!

Gyakorló feladat:
Határozza meg az \(y\) tengely, az \(y = 2\) egyenes és az \(f\left( x \right) = {2^x}\quad x \in \mathbb{R}\) függvény görbéje által közbezárt terület mérőszámát!

Gyakorló feladat:
Határozza meg az \(f\left( x \right) = \ln x\quad x \in \left[ {2;5} \right]\) függvény grafikonja, valamint az \(y\) tengely, és az \(y = \ln 2\) és az \(y = \ln 5\) egyenesek által közbezárt területet!

Mintafeladat:
Határozza meg az \({y^2} = {x^2}\left( {{a^2} - {x^2}} \right)\quad 0 \le a \in \mathbb{R}\) függvény grafikonja és az \(x\) tengely által közbezárt terület nagyságát!

A feladatokhoz való visszatéréshez kattints ide, vagy nyomd le az Esc billentyűt!

Double click to edit
A weboldal a könnyebb használhatóság érdekében cookie-kat használ!
 
 
Az oldal üzemelteője
Név: Bökényi Gergely ev.
Email: kapcsolat[kukac]analizisoktatas.hu
Cím: Vác 2600 Kandó Kálmán u. 2
Telefonszám: 06-20-919-9235
Adószám: 66745334133
Fizetési partner
© Bökényi Gergely ev. 2017-2018 Minden jog fenntartva